Google Search

Google

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

koszonto helye...

Kedves Olvasó! Ezen az oldalamon találhatod a magyar vonatkozású híreket. Infók a világból, egyetemekről, szerelemről, s sok minden érdekes topicról. Kellemes időtöltést kívánok ezen a blogon... Szerkesztő

RSS - oliverhannak.com

Nincs megjeleníthető elem

Linkblog

Angela Merkel budapesti hat órája

2007.08.22. 08:42 oliverhannak


Népszabadság • Munkatársunktól   • 2007. augusztus 22.

Hatórás villámlátogatást tett tegnap Budapesten Angela Merkel német kancellár. Találkozott Sólyom László államfővel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Orbán Viktor Fidesz-elnökkel. Német kormányfőként legutóbb Gerhard Schröder szövetségi kancellár járt Magyarországon 2004 szeptemberében.
A legutóbbi kormányfői tárgyalásra pedig 2006 szeptemberében került sor Berlinben. A gazdasági kapcsolatok ennél szorosabbak: Németország Magyarország első számú kereskedelmi partnere, a magyar kivitel harminc százalékát adja a német export, a behozatal pedig 28 százalék körül alakult az elmúlt két évben. Ehhez képest Angela Merkel kétéves kancellársága során most először látogatott Budapestre: hat órára.

Megfigyelők a villámvizit politikai jelentőségét emelték ki, mert ami a gazdasági kapcsolatokat illeti, Merkel és Gyurcsány Ferenc konkrétan a kutatás-fejlesztési és a technológiai együttműködésről váltott szót, arról, hogy az alkalmazott tudományos kutatásban úttörő Frauenhofer Társaság esetleg képviseletet nyit Budapesten. A gazdasággal kapcsolatban szó esett a két országban zajló reformokról is. Merkel kiemelte: a két államban vannak különbségek a reformlépések között, az átalakításokra azonban szükség van, mert felkészültté kell válni a globális kihívásokkal, a kemény versennyel szemben.

A megbeszélésekről szóló beszámolókban kiemelt helyen szerepel a nyugat-balkáni rendezés és Koszovó jövője. Merkel nem gondolja, hogy egyes államokat – értsd: Magyarországot – közvetítőként kellene kijelölni, de az EU és Németország is tanulhat Magyarország tapasztalataiból. Gyurcsány szerint egyszerre kell kezelni Koszovó függetlenségének kérdését, valamint a szerb stabilitás és az európai perspektíva ügyét. Magyarország pedig ebben a kérdésben érzékenyebb, mint a Szerbiától távolabbi országok. A két kormányfő egyetértett abban, hogy az Oroszországgal fennálló gazdasági kapcsolatokat és szerződéseket nem befolyásolják a politikai természetű viták.
Merkel találkozott Orbán  Viktorral, a Fidesz elnökével is. Tárgyalt volna Dávid Ibolyával is, az MDF vezetője azonban külföldön van. Merkel és Orbán megállapodott, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában. Orbán a találkozó után  úgy fogalmazott: a Fidesz egy megújult szociális piacgazdaságban és egy erős Európában érdekelt, és nem rejti véka alá a véleményét, hogy a neoliberális gazdaságpolitika Európa számára károkat és veszteségeket hozhat csak a jövőben.

A kancellár programja végén előadást tartott a 2002 óta a Pollack Mihály téri Festetics-palotában működő egyetemen, amely az egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény német nyelvterületen kívül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oliverhannak.blog.hu/api/trackback/id/tr99145758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása