Google Search

Google

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

koszonto helye...

Kedves Olvasó! Ezen az oldalamon találhatod a magyar vonatkozású híreket. Infók a világból, egyetemekről, szerelemről, s sok minden érdekes topicról. Kellemes időtöltést kívánok ezen a blogon... Szerkesztő

RSS - oliverhannak.com

Nincs megjeleníthető elem

Linkblog

Nyúlós lett a guar-gumi-ügy

2007.08.11. 11:20 oliverhannak

Népszabadság • Batka Zoltán   • 2007. augusztus 11

Az első befutott vizsgálati eredmények szerint nem találtak dioxinszennyezést a hivatalos laborokba bekerült élelmiszermintákban. Továbbra is kérdés: a mostani "tesztüzemmód" után valós veszélyhelyzetben milyen gyorsan tudnak a hatóságok reagálni.

Befejeződött az első guar-gumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában. Süth Miklós országos főállatorvos bejelentette: a Fornetti Fagyasztott Pékárutermelő és Kereskedelmi Kft. által szombaton a hatósági laboratóriumba eljuttatott hét mintáról megállapították, hogy az nem tartalmaz az egészségügyi határértéket túllépő dioxinszennyezést. A főállatorvos elmondta: péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guar-gumit is tartalmazó terméket, amelyekből tizenhét cég ötvenhét mintát küldött eddig vizsgálatra.

Új és Európában egyedülálló hatósági gyakorlatként aposztrofálta a főállatorvos azt a lépésüket, hogy a múlt hét csütörtöki második uniós riasztás után - amikor komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy hazánkba is juthatott a dioxinnal szennyezett tételekből - a lakossághoz fordultak, hogy az ügy tisztázódásáig, ha lehet, ne vásároljanak E-412 adalékanyaggal vagy guar-gumival készült élelmiszert.

Igaz, azt Süth már korábban is hangsúlyozta: közvetlen közegészségügyi veszély nem volt. A pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a hatósági lépéseket "15-20 év tükrében" kell megítélni. Arra a kérdésünkre, hogy rendkívül csekély, elenyésző mennyiségű szennyezés esetén nem aránytalan-e a kiemelt hatósági kommunikáció, Süth Miklós ismételten leszögezte: egy felelős hatóság ilyen ügyben nem mérlegelhet.

A jelek szerint mások sem mérlegeltek: péntekre a Friesland Hungária az ország öszszes áruházából és kisboltjából visszahívta két termékét. A Friesland azután döntött így, hogy szerdán Süth Miklós arról tájékoztatta az MTI-t, miszerint alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guar-gumi-adalék miatt. Bár a cég számításai szerint a végtermékben lévő dioxin még az adalékanyag szennyezettsége esetén sem lépheti túl az egészségügyi határértéket, még a hatósági laboratóriumi vizsgálatok előtt visszahívta az érintett két terméket - alkalmasint fogyasztói pániktól tartva. Csütörtökön a Friesland képviselői még úgy tudták: péntekre laboratóriumi eredmény születhet a termékeikről (és ezt a hatóság szakemberei is megerősítették akkor). Ám Gyetvai Bélától, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (ÉTBI) helyettes vezetőjétől megtudtuk: a vizsgálat mégiscsak hétfőn jut eredményre.

Arra a kérdésre, hogy miért kockáztassa "önfeljelentéssel" egy cég a fogyasztói bizalomvesztést és forgalomcsökkenést, Süth Miklós úgy érvelt: az a társaság, amelyik elmulasztja a bejelentést, később ugyanúgy forgalomcsökkenést, illetve a fogyasztói bizalom elvesztését könyvelheti el. És persze ilyenkor a maximum hárommillió forintos bírságot is kockáztatja. Az állat-egészségügyi hatóságok már hétfőn jelezték: az illetékes jegyzőktől bekérik azoknak a vállalkozásoknak az adatait, amelyek foglalkozhatnak guar-gumival. Azonban - ahogy ezt Süth Miklós korábban is jelezte - az érintett cégek száma kétszázezer is lehet.

Kérdés, hogy ha a céges önbejelentés ilyen hatékonysággal üzemel, akkor valódi, "éles" helyzetben, azaz amikor közvetlen életveszély - vagy legalábbis nagyobb mértékű veszély - lehetősége is felmerül, mennyire gyorsan tud az uniós, illetve a hazai élelmiszer-biztonság reagálni.

Úgy tudjuk, a guar-gumi-üggyel a hivatal tesztelte is a rendszert. A svájci importőrtől beérkezett első jelzés nyomán elég hamar kiderült ugyanis, hogy az uniós termék-nyomonkövetési rendszer nem igazán vizsgázott fényesen. Vagyis: napokon át bizonytalan volt, hogy pontosan merre keveredtek el a fertőzött, Indiából érkezett guar-gumi-szállítmányok.

A Fidesz változatlanul azt ismétli, a guar-gumi-ügyben a kormány felelőtlenül magukra hagyta az embereket. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője az MTI beszámolója szerint pénteken is azt hangsúlyozta: hasonlóan Nyugat-Európához, Magyarországon is minél gyorsabban le kellene vennie a hatóságoknak a boltok polcairól az egészségre veszélyes élelmiszereket. Ez nálunk sajnos nem történt meg, hanem a kiszolgáltatott emberekre bízzák annak eldöntését, hogy mi veszélyes és mi nem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oliverhannak.blog.hu/api/trackback/id/tr83137400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása