Google Search

Google

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

koszonto helye...

Kedves Olvasó! Ezen az oldalamon találhatod a magyar vonatkozású híreket. Infók a világból, egyetemekről, szerelemről, s sok minden érdekes topicról. Kellemes időtöltést kívánok ezen a blogon... Szerkesztő

RSS - oliverhannak.com

Nincs megjeleníthető elem

Linkblog

üvegbeton???

2007.07.05. 15:49 oliverhannak

Népszabadság • Ábrahám Ambrus   • 2007. július 5

A gazdasági tárcát is érdekelni kezdte a bajba került magyar üvegbeton. A minisztérium illetékesei találkozót kértek Losonczi Áron feltalálótól, aki most úgy érezheti, elorozták tőle az ötletét. Információink szerint a német HeidelbergCement előbb tárgyalt a magyar találmányról, majd egyszer csak Losonczi üvegbetonjához igencsak hasonló termékkel rukkolt elő a világpiacon.

Információink szerint újabb szereplővel bővül Losonczi Áron feltaláló és üvegbetonjának története. Mint korábban megírtuk, a csongrádi fiatalember Litracon névű, nagy nemzetközi és hazai visszhangot kiváltó üvegbetonjához - amelyre az iparjogvédelmi eljárást az Európai Szabadalmi Hivatalnál (EPO) már jó ideje elindította - kísértetiesen hasonló anyaggal jelent meg egy európai székhelyű, Magyarországon is meghatározó szereplőnek számító cementipari multi.

A bökkenő az, hogy a cég nyolc hónapig tárgyalásokat folytatott Losonczival a találmány licencbe vételéről, esetleges közös gyártásról, és ezalatt a társaság szakemberei megismerhették a gyártást. Úgy tudjuk, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) találkozót kért a magyar feltalálótól. Ezzel kapcsolatban Losonczi Áront is megkerestük, aki megerősítette információinkat, de többet az üggyel kapcsolatban nem kívánt elárulni, mint ahogy ismételt kérdésünkre a szóban forgó cementipari vállalat nevét sem kívánta megmondani. A megkeresés tényét a gazdasági tárcánál sem cáfolták. További, az esetleges segítség módjával és mikéntjével kapcsolatos kérdéseinket azonban elhárították, mondván: először szeretnék megismerni az ügy részleteit, és csak akkor kívánnak ebben a kérdésben állást foglalni. Előbb tárgyalni akarnak Losonczival.

Lapunk szétnézett a cementipari vállalatok internetes oldalain, és a német HeidelbergCement AG honpalján rá is bukkantunk a magyar üvegbetonhoz nagyon hasonló termékre. A cég nem szégyenlős: az általa kínált "üvegbetont" Lucconnak hívja, amely ugyancsak hasonlít a Losonczi által használt és védjegyként bejelentett Litracon elnevezéshez. Az eddigi kuncsaftjaik között olyanokat neveznek meg, mint a nem éppen az olcsó termékeiről ismert az Audi vagy a szórakoztató-elektronikai eszközöket gyártó Bang&Olufsen. Ráadásul a beharangozóban az ötödik elemként emlegetik a saját üvegbetonjukat.

Az, hogy az általuk alkalmazott eljárás valóban kísértetiesen hasonlít a Losonczi Áron által kidolgozott megoldáshoz, abból is gyanítható, hogy a rövid ismertetőben a felhasznált anyagok között ők is kiemelik az optikai szálat. Ráadásul az általuk megadott méretek és a hozzájuk tartozó árak alapján számolt négyzetméterköltség szinte tejesen megegyezik a magyar termékével

Abban, hogy az újdonságot illetően kié lehet az elsőbbség, árulkodó, hogy a társaság honlapján a legkorábbi gyártásra vagy ismertetésre vonatkozóan egy 2006. szeptemberi dátumot találtunk, míg Losonczi Áronnál 2001-2002-ben már létezett a "prototípus", és elindította Svédországban az iparjogvédelmi eljárást.

Szabadalmi kérdésekben is jártas jogi szakemberek név nélkül nyilatkozva megjegyezték: abban az esetben, ha a feltaláló szabadalmi kérelmét közzétették, egyszerű a helyzet. Az eljáró szervezet által az iparjogvédelmi eljárás megindítását követő 18 hónapon belül kiadott közzététel a bejelentés napjáig visszamenőleg ideiglenes szabadalmi védelmet biztosít. (Ettől még korántsem biztos, hogy az eljárás végén bejegyzik a szabadalmat.) Amennyiben ez a dokumentum a bejelentő kezében van, védelmet élvez azokra a területekre, országokra, ahová szeretné szabadalmi védelmét bejegyeztetni. A szóban forgó ügyben az is kérdés, mikor kezdte meg saját termékének reklámozását a cementipari óriás. Ha a reklám "elviekben elérhető" - azaz elméletileg bárki számára hozzáférhető helyen korábban megjelent -, akkor az "újdonságrontó". Ilyen esetben a magyar szabadalmat nem jegyeznék be.

Mint említettük, keresgélésünk során a cementipari cég esetében a legkorábbi hivatkozást 2006 szeptemberéből leltük fel. Ez évekkel későbbi, mint Losonczi Áron Svédországban elindított első iparjogvédelmi eljárása, amelyet az egyetemet követő ösztöndíja idején kezdeményezett.

Nehezen feltételezhető, hogy amennyiben a cementipari óriásé lett volna az elsőbbség, ne szabadalmaztatta volna a terméket. Ha a reklámok vagy publikáció a közzététel után jelent meg, akkor a magyar fiatalembernek áll a zászló.

Amennyiben a cég a közzététel előtt jelent meg "újdonságával", akkor rosszabb a helyzet. A bitorlóra ugyanis csak nagyon nehezen lehet rábizonyítani, hogy rosszhiszeműen járt el, s ezért nem is ítélik el. Kétségtelen azonban, hogy amennyiben a szabadalmat bejegyzik, a multinacionális vállalatot felszólítják, hogy hagyja abba a tevékenységet, legalábbis azokon a területeken, ahová Losonczi szabadalma szól. Akadt olyan jogász, aki ennél egyszerűbben fogalmazott. "Ha készült a tárgyalásokról jegyzőkönyv, simán bizonyítható a rosszhiszeműség, és nyerhető a per." Persze, mint hozzátette, a részletek még árnyalhatják a képet.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Losonczi Áron jogi képviseletét ellátó Erős Ügyvédi Iroda Squire Sanders & Dempsey nemzetközi jogi irodát is. Tamási Artúr, a kérdésben eljáró ügyvéd elmondta: igaz, amit a közzététellel kapcsolatban a szabadalmi ügyvivők mondtak. A közzététel Losonczi esetében azonban már megtörtént. A vonatkozó nemzetközi egyezmények azonban lehetővé teszik, hogy egyes országok megszorításokat alkalmazzanak. Például azt, hogy az ideiglenes oltalom csak akkor érvényes, ha a szabadalmi leírást az adott nyelvre lefordítják. A szükséges német fordítást egyébként Losonczi el is készítette, és a vonatkozó egyezmény rendelkezésének megfelelően a cementipari társaságnak elküldte, így ügyvédei szerint a HeidelberCement onnan kezdve nem tekinthető jóhiszeműnek.

A közzététel után hat hónap áll rendelkezésre, hogy harmadik fél "felszólaljon" a szabadalom ellen. A cementipari vállalat éppen ezt tette. Az ügyvéd elmondta, nagyon bíznak a szabadalom bejegyzésében, az eljárás felgyorsítását a csongrádi fiatalember kérte is az EPO-tól. A szerintük bitorlónak tekinthető cég ellen a jogi lépések előkészítése folymatban van, a részletekről "taktikai okokból" nem kívántak beszélni.

A tárgyalásokról szóló jegyzőkönyv meglétével kapcsolatos kérdésünkre Losonczi ügyvédje azt válaszolta: egy esetleges eljárás esetére vannak dokumentumaik a megbeszélések tényéről és menetéről, sőt fotók is készültek. Megjegyezte, hogy a külföldi ügymenettől nem tartanak, olyannyira, hogy már külföldi irodájukat is bevonták az ügybe.

Kerestük a HeidelbergCement német központját is. Ott azonban telefonos kérdésünkre, hogy tárgyaltak-e Losonczi Áronnal, és ha igen, miről, azt válaszolták: telefonon nem áll módjukban reagálni, kérdéseinket küldjük el e-mailben. Ezt megtettük, s jeleztük az időpontot is, meddig szeretnénk választ kapni, ám az lapzártánkig nem érkezett meg. Ugyanezzel fordultunk a magyar leányvállalathoz is. Ők is e-mailt kértek, és a következő választ küldték: "Az üvegbeton fejlesztésével és a gyártás feltételeivel kapcsolatos együttműködés előkészítéséről folytatott tárgyalásokat a HeidelbergCement Group, a Duna-Dráva Cement Kft. egyik nemzetközi anyavállalata. Mivel a tárgyalások Losonczi Áronnal nemzetközi szinten folytak, azokról a Duna-Dráva Cement Kft.-nek nincs semmilyen információja, a részletekről a HeidelbergCement Group adhat felvilágosítást."

Ha sok nem is, egy dolog biztosan kiderül a válaszból: a HeidelbergCement valóban folytatott megbeszéléseket a fiatalemberrel. Már csak az a kérdés: miért?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oliverhannak.blog.hu/api/trackback/id/tr3112275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bujtos József 2007.07.14. 22:12:34

A cikkről csak annyit. hogy baromira kevés benne a szabadalomjogi ismeret. Igy például kíváncsi lennék, honnan származik az az ötlet, hogy a \\\"a közzététel után 6 hónap van arra, hogy harmadik fél a szabadalom ellen felszólaljon\\\"? Erre ugyanis a nemzeti hatóságok előtt folyó eljárásokban a szabadalom megadásának jogerőre emelkedtéig van lehetőség...utána már csak a megsemmisítési kérelem jogintézményével lehet csak élni. Az EPO előtt folyó eljárásban sinvcs ez másként, csak itt a szabadalmi rendszer sajátsága miatt.... ugyanis a magadott európai szabadalom önmagában semmit sem ér.. az európai megadást követő 9 (azaz kilenc) hónapon belűl úgynevezett oppozícióval lehet élni, és a megadott szabadalom további sorsa ettől a felülvizsgálattó függ majd .. akár el is bukhat. Ja, az európai megadott szabadalmak fordítását egyebekben 3 hónapon belül be kell nyújtani a megjelölt nemzeti hatóságokhoz ahhoz, hogy az majd ott is érvényes legyen, és úgy mellesleg amig a londoni egyezményt nem írja alá minden érintett, addig ha ezt nem teszik meg, akkor a nem lesz az EP-B1 megadásból nemzeti szabadalom csak néhány esetben -- de erről talán az oktatás további részében. Ja és van mégy egy pici bökkenő: ez a remek magyar fiú valamikor svédországban tett egy szabadalmi bejelentés, aztán ennek az elsőbbségére alapozva egy európait is .... azonban magyarországi bejelentése soha nem volt és mivel az európai bejelentéseket csak 2003 utáni bejelentési naptól lehet hatályosítani, ez valószinüleg már soha nem is lehet .... vagyis magyarországi székhelyű cég gazdag örömmel gyáthatja és adhatja mindenhová, ahová a svéd vagy a talán megszerezhető európai szabadalom hatálya majd kiterjed..... mert ugye ebben máris van két ellenérdekű fél, ebből nem lesz szabadalom az tuti. Arról nem is beszélve, hogy van ebben a kis országban egy Fekete Zsuzsanna nevű üvegtervező művész, akinek az üvegbetonra vonatkozóan úgy 10 éves jogai vannak, mint védjegy és használazi minta oltalmi bejelentések --- ezek egy picit újdonságrontóak erre a hatalmas felfedezésre. no ennyit így hirtelen, remélem emészthető, igyekeztem egyszerűen fogalmazni, ezért helyenként sajnos nem lehet elég \\\"hivatai\\\"
süti beállítások módosítása